DE OUDE KERK CHARLOIS - IN BEELD 

De oude kerk van Charlois

Maandagmiddag, de zon schijnt en ik ben onderweg naar Rotterdam Charlois om een beeldverhaal te maken van de buurt rondom de Oude kerk aan de Charloisse Kerksingel. Na een rondje gelopen te hebben en de buitenkant van de kerk op meerdere manieren te hebben vastgelegd besluit ik om binnen ook foto's te maken. Binnen ontmoet ik de koster, een alleraardigste man, die mij de kerk graag laat zien. Ik begin wat foto's te schieten en we raken aan de praat. De koster wijst me op het orgel, een Hess orgel. Daar zijn er maar 2 van in Nederland. Een indrukwekkend instrument. De koster stelt voor om de toren te bekijken. Ik kijk mijn ogen uit. Via enkele steile trappen en een luik komen we boven bij de klokken die nog steeds met de hand worden geluid. Dit is redelijk uniek want meestal gaat het mechanisch. Nog een luik gaat open en ik kom zo tussen de dakgewelven, een wirwar van eeuwenoude balken, dat zie je niet dagelijks. Daarna nemen we nog een kijkje achter het orgel en krijg ik zelfs een blik op het binnenste, de orgelpijpen. Weer indrukwekkend!

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u meer informatie over de kerk? Ga dan naar www.oudekerkcharlois.nl Of bent u in de buurt? Elke dinsdag is de kerk open van 14 tot 16 uur.

© Stukje Rotterdam