MEHMET GROENTE EN FRUIT 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Mehmet Groente & Fruit

Sinds:
januari 1999

Adres:
Rododendronplein 4

Eigenaar:

Mehmet Baran

Website:
http://mehmet.nu/

"goedemorgen mensen, ik ben er weer. En dan doe ik de aardbeien in de aanbieding."


Mehmet Groente & Fruit
Een gezellige winkel met groente, fruit en meer. Wat maakt deze winkel gezellig.
Op de eerste plaats Mehmet. Hij neemt voor iedere klant de tijd. Op de tweede plaats de klanten die elkaar vaak kennen, met elkaar praten, rustig rondkijken en alvast hun keuze maken. Mehmet is begaan met zijn klanten. Vertelt over zijn groente en fruit, maakt een praatje, biedt een kopje thee aan. Kortom een bijzondere sfeer.

Buiten staan de kratten opgesteld met fruit en groente in een mooi ochtendzonnetje. Binnen is Mehmet druk bezig met de op de veiling gekochte producten netjes te presenteren.

"Goedemorgen… moet je kijken vanochtend appels gekocht waarvan de onderste laag gewoon kleintjes zijn en nog niet mooi op kleur."
In mijn ogen zien ze er prima uit, maar Mehmet haalt direct een euro van de prijs af en dat is nou precies Mehmet. Kwaliteit staat altijd voorop.


Hoe ziet jouw dag eruit, Mehmet?
" 's Ochtends om 4 uur opstaan om naar de veiling te gaan. Daarna de winkel openen en alles klaar maken voor een nieuwe dag. Om 6 uur sluit de zaak en dan ben ik nog een uurtje bezig met opruimen en schoonmaken. 's avonds nog een stukje administratie en tot slot gezellig met mijn vrouw op de bank."

Dat zijn lange dagen. Hoe hou je dat vol?

"Door mijn klanten en door mijn vrouw. Die laat mij stralen. Zonder mijn vrouw is het leven niets waard."

Heb je veel vaste klanten?

"Ja, hoofdzakelijk vaste klanten. Van 7 tot 70 jaar. Mensen die van kwaliteit houden en van persoonlijke aandacht. Niet zomaar klanten maar vrienden. Ze hebben zelfs mijn 06 nummer. Ik krijg op zondag nog wel eens een bestelling door. Mijn klanten zijn niet zomaar 'appels en peren'. Zij zijn veel meer dan dat."


Met voornamelijk vaste klanten hoef je waarschijnlijk geen reclame te maken?
"Nee, ik heb alleen een website van 1 pagina en facebook die ik puur zakelijk gebruik. Het enige wat ik daar af en toe op zet is: goedemorgen mensen, ik ben er weer. En dan doe ik de aardbeien in de aanbieding."

Daarover gesproken… wat verkoop je nog meer buiten groente en fruit?

"Veel biologische producten, turkse pizza's; iedere dag vers, mooie confiture, zuidvruchten, yoghurt, eieren, turks brood. Van veel verschilllende producten een beetje. Mooie producten die goed combineren met groente en fruit."

Krijg je weleens verzoeken van groente en fruit wat niet in je assortiment zit?

"Ja, en dan zorg ik dat ik het de volgende dag in de winkel heb."


Waarom zit je met je winkel in deze wijk. Bewuste keuze of toeval?
"Toeval. Na het faillissement van Fokker waar ik vroeger werkte vroeg een goede vriend mij bij hem in de groentewinkel te komen werken. Daar zag ik een uitdaging in en heb dat direct gedaan. Na een paar weken kwam ik op mijn werk en werd ik ontslagen. Dat meen je niet… zei ik. Het was een grappige manier om te zeggen dat hij voor mij een eigen winkel had geregeld. Ik heb dat drie jaar voor hem gedaan hier op de Peppelweg en toen de zaak overgenomen. Vanaf 1999 ben ik dus zelfstandig ondernemer."

Hoe zou jij je bedrijf in één zin omschrijven?

"Hoe zou jij mijn bedrijf omschrijven?" vraagt Mehmet aan mij.
"Als een gezellige warme winkel vol kwaliteit." Een klant vult mij aan: "Een ontmoetingsplek. Het is hier altijd leuk. Er is van alles en steeds weer andere producten. Je komt hier op nieuwe gedachten en koopt altijd meer dan je van plan bent."

Heb je ook recepten?

"Ja, in mijn hoofd. En als iemand nog niet weet wat er vandaag gegeten moet worden bedenken we het samen ter plekke. Ik vertel graag hoe je groente klaar kunt maken op een eenvoudige manier. Net even anders en erg lekker."


"Is er sprake van concurrentie. Van bijvoorbeeld supermarkten?"
"Ik let niet op anderen. Ik doe mijn eigen ding. Je houdt je marge in de gaten en zorgt voor een goede prijs voor je klanten."

Wat is je favoriete stukje Rotterdam?

"Ik ben opgegroeid op de Heemraadssingel en kwam vaak in het Vroesepark.
Daar heb ik goede herinneringen aan."