LOTTE TEUSSINK ART 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Lotte Teussink Art

Adres:
Groothandelsgebouw
Stationsplein 45
Ingang A, Unit Ak.207

Eigenaar:

Lotte Teussink

Website:
www.lotteteussink.nl

"het proeven van stilte en dan weer terug naar Rotterdam"


Ik interview Lotte in haar atelier in het Groothandelsgebouw. Bij de informatiebalie vraag ik naar Unit Ak. 207.
"Oh u moet naar Lotte Teussink. Dat is richting de liften, achter de liften gaat u links een trap af de kelder in, in de kelder weer links door de schuifdeuren de
garage in en dan ziet u vanzelf het atelier van Lotte."
Een geweldige ruimte in de garage als een soort taartpunt met veel glas.


Hoe lang schilder je al?
"Ik ben begonnen met tekenen toen ik nog heel klein was. De eerste kennismaking met schilderen was een doos met kuipjes verf en invultekeningen met nummertjes.Dat laatste heb ik nooit gedaan maar met de verfkuipjes ging ik wel aan de slag, ik was toen 6 jaar. Thuis hadden we 'de speelkamer'. Daar konden we lekker knutselen, verven, noem maar op. Er stond een pick-up en een cassetterecorder."

Wat voor invloed heeft muziek op je werk?

"Muziek is voor mij persoonlijk erg belangrijk, en vanzelfsprekend speelt muziek dan een rol in hoe ik mij voel. Andersom geldt dat ook; hoe ik mij voel heeft weer invloed op wat voor muziek ik opzet. Ik heb altijd muziek op staan. In schilder intuïtief, vanuit mijn gevoel. Ik ben een fijnschilder, kleurgebruik doe ik ook op gevoel en zoek daarbij naar een balans. Ik vind het fijn om ergens naar te luisteren.  Vroeger was dat een periode met alleen praatprogramma's op de radio maar op dit moment luister ik voornamelijk naar klassieke muziek."

Is hetgeen je maakt afhankelijk van je stemming?

"Je kunt aan mijn werk zien hoe ik me voel."


Je hebt een eigen stijl. Blijf je altijd trouw aan die stijl?
"Mijn stijl zal altijd herkenbaar blijven. Maar zoals je deze werken hier ziet staan, (Lotte wijst naar drie werken) gaat daar zeker verandering in komen. Ik wil altijd verder. Het plezier in schilderen is voor mij het belangrijkst."

Welke materialen hebben je voorkeur?

"Ik werk voornamelijk met acryl als ondergrond met meerdere transparante lagen en voor de voorgrond met olieverf. Dat geeft in meerdere opzichten een mooie tegenstelling."

Waar haal je de inspiratie vandaan?

"Gevoelens van vroeger, hetgeen je leest in boeken, alles wat je ziet. Ik ga graag naar Scandinavië. Dat geeft automatisch inspiratie, het is het stimuleren van jezelf. In Finland is het stil, rustig en zo mooi… ik hou daarvan. Alsof je je geest de ruimte geeft om totaal los te gaan. Maar aan de andere kant moet dat ook weer niet te lang duren. Het is het proeven van stilte en dan weer terug naar Rotterdam om dat te gebruiken in mijn werk. Het stimuleren om nieuwe dingen te bedenken.


Wat is voor jou het belangrijkste aan tekenen en schilderen?
"Ik vind er rust in, vind het fijn mezelf af te sluiten van alles en ook nog iets te maken dat kan ontroeren. Dan heb ik een vorm gevonden waarin ik kan uiten wat ik wil. Mensen reageren heel wisselend op mijn werk, vinden het soms eng, maar ook daarin speelt de associatie en beleving die zij op dat moment hebben een rol."

Van welke kunstenaar of kunststroming gaat je hart sneller kloppen?

"Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik geef je een lijstje. Egon Schiele; Dali is altijd al aanwezig geweest, hij creëert zijn eigen wereld met een fenomenale schildertechniek, daar kan ik van smelten; Edvard Munch; Van Gogh, geweldig, alsof je zijn gekte ziet, dat vind ik heel mooi, zelfs in zijn landschappen, je voelt en hoort de wind. Als kunststroming kies ik voor de primitieven, naïeve schilders als Henri Rousseau-le douanier. Een beetje plat, illustratief en heel menselijk."

Heb je plannen voor de toekomst of ben je daar niet mee bezig?

"Daar ben ik continu mee bezig. Vooral om mijn werk de wereld in te brengen en natuurlijk het verkopen van mijn werk om van te kunnen leven.
Ik werk ook in opdracht. Veel illustratiewerk, wat weer belangrijk is om je werk te laten zien. Mijn werk is overigens ook te huur. Voor een vast bedrag per maand kun je dan een keuze maken uit mijn werk. En wil je het achteraf kopen dan gaan die huurkosten daar vanzelfsprekend weer af."


Op welke wijze verkoop je je werk?
"Ik heb sinds kort een webshop. Dat is o.a. belangrijk om de prijzen kenbaar te maken. Ik sta op markten. Mijn doelgroep is klein en via markten leren mensen mij en mijn werk kennen. Ik nodig mensen uit naar mijn atelier te komen. Ook als ze heel enthousiast zijn maar niet direct iets kopen. Het opbouwen van relaties is heel belangrijk voor mij. Via social media zoals Pinterest en Instagram en op Facebook heb ik maandelijks leuke give-aways. Dat kunnen kaarten zijn maar soms ook een origineel werk. En altijd nadenken wat je kan doen, welke manieren er zijn om je werk te verkopen."

Zou je zelf een galerie willen hebben?

"De huidige situatie is ideaal. In mijn atelier kan ik werken en werk laten zien. Mensen kunnen hiervoor een afspraak maken. Het is niet de bedoeling dat ik galeriehouder word. Maar het is natuurlijk wel fijn als mijn werk continu geëxposeerd wordt in een galerie.

Wat betekent Rotterdam voor je?

"Ik voel me er thuis, ben er op mijn gemak, ken de ins en outs. Ik woon hier nu 12 jaar, ik weet waar ik naartoe kan gaan. Het is heerlijk mijn atelier in het Groothandelsgebouw te hebben naast het nieuwe station met het fantastisch ruime stationsplein. De mentaliteit is fijn in Rotterdam, mensen werken er hard, zijn benaderbaar en niet arrogant. Ik voel me als een vis in het water.
Ik besef heel goed dat Rotterdam misschien hard en rauw is maar er zijn zoveel mogelijkheden."


Wat is je favoriete stukje Rotterdam?
"Ergens aan de Maas, Kop van Zuid, Onderzeebootloods."Lotte Teussink (1982) studeerde in Engeland en Rotterdam Fine Arts; in Rotterdam 2 jaar aan de Willem de Kooning en later klassieke muziek (fluit) op het Rotterdams conservatorium. In 2011 en 2012 bezocht zij kunstresidenties in Finland en Denemarken voor het maken van nieuw werk.