LILY SCARLET 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Lily Scarlet

Sinds:
2008

Adres:
Zwaanshals 374

Eigenaar:

Gerda Hoornweg

Website:
http://www.lilyscarlet.com/

"In iedere vrouw zit een vrouw die 'winkeltje wil spelen."


Om te beginnen, waar komt de naam Lily Scarlet vandaan?
"Ik zocht naar een naam met glamour, die past bij de kledingstijl die ik verkoop. Ik hou van lelie's dus moest er in ieder geval de naam Lily in voorkomen. Daar wilde ik nog een tweede naam bij zoeken en ik kwam Scarlet tegen. Scarlet vond ik een mooie naam en zo is het Lily Scarlet geworden. Scarlet staat ook voor rood, een kleur waar ik van hou."

De liefde voor de jaren 40 en 50 is duidelijk. Wanneer is die liefde ontstaan?

"Toen ik 14 jaar was keek ik veel naar films uit de jaren 40. Dat vond ik helemaal fantastisch. Ik wilde er ook zo uit zien en en ging op zoek naar die stijl. Dat werd daarmee mijn eigen stijl, ik droeg niet anders. Maar werd wel veel nagekeken. Zeker in de jaren 70 werd dat niet zo makkelijk geaccepteerd als nu, hoewel je toen ook de glamrock had, mud en sweet. Maar dat was toch weer anders.
Nu word je nog wel nagekeken maar met een andere beleving. Mensen kunnen het waarderen en vinden het juist getuigen van lef."

Waar bestaat je klantenkring uit?

"Echt alle leeftijden vanaf 20 t/m 70. Een hele belangrijke groep zijn de mensen uit de Rockabilly scene en ik ben er erg trots op dat de mensen van ver uit het land komen naar mijn winkel. Ik heb een heleboel dames die ieder weekend gaan rock & rollen. En natuurlijk veel voorbijgangers. De kleding die ik verkoop is heel vrouwelijk en daar vallen vrouwen voor. Ook als het geheel nieuw is voor ze, dan gaan ze gewoon om. Ik maak ook bruidskleding en gelegenheidskleding op maat uit de jaren 40 en 50."


Dragen je klanten uitsluitend kleding uit deze periode of wordt het ook gecombineerd?
"Allebei, je hoeft er niet van top tot teen uit te zien in vintage stijl. Hoewel ik daar wel alles voor in de winkel heb. Hoedjes, tassen, schoenen, handschoenen, sieraden, leuke accessoires. Voor de echte liefhebber. Maar combineren kan zeker ook. Zoals die vintage bloesjes, die verkoop ik best veel en staan leuk op een spijkerbroek."

Is het een trend?

"Ja, op het moment wel. Het is hot, je ziet het steeds vaker."

De mensen die zich kleden in deze stijl, is dat hun lifestyle. Hebben ze hun huis ook in die stijl ingericht?

"Degene die er van top tot teen uitzien in deze vintage stijl zijn thuis vaak ook in die stijl ingericht. Bij combinaties is dat verschillend."


Op het moment is in Arnhem de MoBA, de mode biënnale met als thema fetishism. Kan je spreken van fetisj wanneer je de stijl draagt die jij verkoopt?
"Fetisj… ik weet het eigenlijk niet. Is het fetisj als je geheel in deze stijl gekleed gaat? Ik heb klanten die ook originele korsetten en naadkousen uit de jaren 40 en 50 dragen onder hun vintage kleding, is dat dan fetisj?"

Waarom heb je naast de winkel ook een webwinkel? Is dat een aanvulling of een must?

"De webwinkel was er eerder. Ik wilde eigenlijk geen winkel. Ik ging ooit kleding maken speciaal voor de webwinkel. Mijn voorraad groeide en ik had opslagruimte nodig. Bij mijn zoektocht werd me toen winkelruimte aangeboden. Maar oorspronkelijk was een winkel niet de opzet."

Je hebt een prachtige collectie, heel divers. Hoe kom je eraan?

"Zoeken… enorm veel zoeken."


Je maakt zelf ook kleding. Is dat volgens eigen ontwerp of maak je gebruik van bestaande patronen?
"Beide… maar mijn ontwerpen zijn altijd geïnspireerd op originele patronen uit de jaren 40 en 50. Sinds kort verkoop ik ook herenpantalons die geheel volgens patronen uit de jaren 40 zijn nagemaakt. Mooie stoffen, broeken met wijde pijpen en zeer gewild. Daar zijn we uniek in."

Heb je met de winkel altijd op het Zwaanshals gezeten?

"Niet altijd, 5 jaar geleden wel begonnen op het Zwaanshals, daarna bij Rotabs en nu weer het Zwaanshals."

Wat is je band met Rotterdam, geboren in deze stad?

"Ja, ik kom echt uit het oude westen."


Wat is je favoriete stukje Rotterdam?
"Daar moet ik even over nadenken. Vroeger kwam ik altijd met mijn moeder in het oude noorden, lekker winkelen. Toen was het erg gezellig. Ook nu wordt het steeds leuker, allemaal originele winkeltjes. Maar historisch Delfshaven is natuurlijk ook prachtig. Zo'n mooi stukje oud Rotterdam."