KRALINGSCHE VROUWEN 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Kralingsche Vrouwen

Sinds:
2012

Adres:
Oostzeedijk 316

Eigenaar:

Paula Lahaye

"Zo lok ik mijn klanten, honden met brokjes."

Wanneer ik bijna bij de winkel van Paula ben zie ik haar staan in de deuropening met een zakje hondenbrokjes.
Samen met buren van verderop en hun hond, een prachtige Heidewachtel.


Waarom Kralingsche Vrouwen?
"Je moet iets een naam geven. Ik dacht aan Gooische Vrouwen, maar dan in Kralingen."

Kun je die met elkaar vergelijken?

"Nee, eigenlijk niet. Kralingse vrouwen zijn ook Rotterdamse vrouwen."

Hoe lang zit je hier al met je winkel?
"Nu ruim een jaar. Hiervoor werkte ik voor het merk NAN, zakelijke dameskleding. Zij hadden in dit pand een groothandel. Maar ieder jaar bleven er weer voorraden over en zo ontstond het idee van een outlet. Daar zochten zij mensen voor. Na het faillissement van mijn vorige werkgever, een marketingbureau, liep ik hier langs en zag het briefje met personeel gezocht op de deur hangen. Dat was de start van een nieuwe baan. Toen NAN besloot ermee te stoppen heb ik het overgenomen."

Maar nu hangen er veel meer andere merken en artikelen.

"Ik heb mijn eigen ideeën en gedachten ingebracht. Maar het is nog steeds een outlet van dameskleding. Ik verkoop nu o.a. kleding van NIOI (Italiaans) en 2026 (Frans). En veel accessoires; riemen, tassen, veel sjaals, stoere horloges en sieraden."


Altijd al een liefhebber van kleding geweest?
"Ja, altijd. Ik maak er een sport van om met zo weinig mogelijk geld er zo leuk mogelijk uit te zien. Met veel geld is dat niet moeilijk. Maar daar heb ik moeite mee… veel geld uitgeven. Dus zoek ik net zo lang totdat ik dat ene unieke kledingstuk heb gevonden voor een lage prijs."

Je bent eigenlijk toevallig in dit vak gerold. Waar haal je de kennis vandaan op kledinggebied?

"Door veel te praten met mensen, veel te vragen en via internet natuurlijk. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van melkvezel? Dat is een vezel gemaakt van overtollige koemelk. Leuk toch. Had ik hiervoor nog nooit van gehoord, terwijl het al enorm lang bestaat. Zo vergroot ik dus mijn kennis."

Tussentijds komt Niels binnen, een vriend van Paula en wordt even de komende nieuwsbrief doorgenomen. Wat komt erin? In ieder geval de nieuwe herfstcollectie van NAN.

Hou je van stoffen?

"Ja, ik verdiep me erin. Ik wil graag weten hoe het voelt, hoe het gemaakt wordt. Ik hou niet van polyester, dat draagt niet fijn."


Wat draag je zelf het liefst?
Katoen en viscose. Als het maar niet kriebelt. In ieder geval geen kunststof. Ik verkoop deels ook de stijl die ik zelf graag draag maar dat lukt niet altijd in verband met de maten."

Wie zijn je klanten en hoe weten ze je te vinden?

"Heel veel verschillende soorten mensen en bijna allemaal leuk. Ik heb vroeger op de Lusthofstraat een lampenwinkel gehad. Veel mensen kennen mij nog van die tijd. Verder via mijn website en facebook en af en toe een advertentie in De Ster.

Kom je uit Rotterdam?

"Nee, ik ben geboren in Vlaardingen. Mijn ouders komen uit Maastricht, vandaar mijn naam. Ik woon nu in Rotterdam Ommoord maar zou graag in Kralingen willen wonen. Ommoord is wel lekker groen maar ik mis de gezelligheid."


Wat is je favoriete stukje Rotterdam?
"Kralingen. Je zit hier overal vlakbij. Bij het centrum, bij de Kralingse Plas en het is leuk uitgaan in Kralingen."