GEB toren Rotterdam poster

€ 27,50 - 42x29,7cm.

Een super leuk kado om te geven en om jezelf kado te doen! Ja toch ;-)

Uitkijkpost voor luchtafweergeschut

Het GEB-gebouw, gelegen in Rotterdam-West (Delfshaven), was ooit het hoogste kantoorgebouw in Nederland van 1931 tot 1968. Het GEB staat voor Gemeentelijk Energiebedrijf. Het gebouw staat aan de rand van de wijk Middelland, op het terrein van het voormalige Land van Hoboken. Het land werd in 1924 eigendom van de gemeente Rotterdam, waarna stadsarchitect W.G. Witteveen een uitbreidingsplan ontwikkelde, waarin het GEB-gebouw werd opgenomen. De bouwwerkzaamheden voor het GEB-gebouw resulteerden in aanzienlijke verzakkingen in de Middelland-wijk, met duidelijke vervormingen in de straten Rochussenstraat en De Vliegerstraat. Het GEB-gebouw, ontworpen door de afdeling gebouwen van de gemeente Rotterdam, onder leiding van J. Poot en Ad van der Steur, heeft een betonnen skelet en bestaat uit een 15 verdiepingen tellende toren, aangevuld met lagere vleugels van verschillende verdiepingen, evenals twee ronde uitbreidingen. De bouw vond plaats tussen 1929 en 1931.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voegden de Duitse bezetters een uitkijkpost voor luchtafweergeschut boven op het GEB-gebouw toe, wat resulteerde in een extra hoogte van 7 meter, waardoor het gebouw zijn huidige hoogte van 65 meter bereikte. In 1993 werd het gebouw verbouwd tot een studentenflat, waarbij het een nieuw leven kreeg als woonruimte, wat erg nodig was.

Ontdek de posters van Stukje Rotterdam en haal de meest iconische gebouwen uit Rotterdam in jouw huis! Bestel deze poster vandaag nog via de bovenstaande link.

rotterdam poster kopen 60x40cm 5

Stukje Rotterdam is een initiatief van or-create, sterk in concept, lyrisch over vorm, oog voor identiteit, neus voor trends.