FIETSREPARATIE FRANS 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Fietsreparatie Frans

Adres:
Adriaen van der Doeslaan 27
3054 EA Rotterdam

Telefoon:
010 - 72 71 110

Eigenaar: 
Frans Cillekens

Website: 

www.fietsreparatiefrans.nl

"...losse naaf, losse spaken en een velg. Het is me met de paplepel ingegoten."


Op bezoek bij fietsreparatie Frans in de Adriaen van der Doeslaan. Een stoepbord 'vertelt' ons dat we een steegje in moeten lopen tussen de woonhuizen, waar we aan de linkerkant de werkplaats vinden van Frans.


Altijd al fietsenmaker geweest?
"Nee, mijn ouders hadden een rijwielzaak in het Oude Noorden. Mijn vader was een echte fietsenmaker. Hij maakte bijvoorbeeld van losse buizen de frames voor racefietsen. Hij heeft ooit het frame gemaakt van de fiets waar Jan Janssen in 1964 wereldkampioen mee werd. Maar ik heb in die tijd wel alle diploma's gehaald voor het vak, dus ik ben erkend rijwielhersteller. Gedurende vijf jaar heb ik bij mijn vader in de zaak gewerkt en aldaar mijn ervaring opgedaan.
Oorspronkelijk zou ik samen met mijn vrouw de zaak van mijn vader overnemen tot ik in 1986 een mooi aanbod kreeg om in de scheepvaart te gaan werken.
Dat heb ik tot 2012 gedaan, toen kwam ik op straat te staan, na een reorganisatie. Ondanks de vele sollicitatiebrieven heb ik in die branche niets meer kunnen vinden en besloot ik in 2013 het fietsenmakersvak op te pakken. Januari 2014 was de start van mijn eigen bedrijf."

Eigenlijk zat dit vak al in je bloed?

"Al met 4 jaar was ik wieltjes aan het vlechten, losse naaf, losse spaken en een velg. Het is me met de paplepel ingegoten. Het is altijd een hobby geweest. Ook toen ik in de scheepvaart zat ben ik dat blijven doen. Het repareren van mijn eigen fiets en de racefietsen van mijn zoons."


Tijdens het interview komt er een klant binnen met een fiets met lekke band. Of Frans het even tussendoor kan maken? Het is erg druk maar Frans zorgt ervoor dat de fiets diezelfde middag nog klaar is.
Dat is dan toch die service gerichte instelling van de kleine zelfstandige.

Wat is de meest voorkomende reparatie?

"Banden en kettingen."


Hoeveel banden plak je per maand?
"In de eerste week had ik er al 60, dus aardig wat."

Merk je verschil met merkfietsen en fietsen van grootwarenhuizen?

"Laat ik het zo zeggen. Als je een Gazelle fiets na jaren uit je tuin haalt kun je hem zo weer gebruiken. Misschien klein beetje oplappen maar dan zie je wel het verschil met goedkope fietsen. De materialen van merkfietsen zijn gewoon degelijk. Kettingen lopen er niet snel af, spatborden zijn van dikker materiaal gemaakt."

Wie zijn je klanten?

"De mensen uit de buurt. In dit deel van Hillegersberg zat nog geen fietsenmaker en ik merk dan ook dat er echt behoefte aan is.
Ik ben gestart met een flyer met een gratis bandenplakaktie en dat werkte.
Op dit moment zie je dat de mond-tot-mond reclame gaat werken en natuurlijk komen de klanten deels via mijn website."


Maak je ook racefietsen en mountainbikes?
"Jazeker. Dat specialisme heb ik al heel vroeg geleerd van mijn vader. En dat is wel degelijk een apart deel van het vak."

Gebruik je daar ook ander gereedschap voor?

"Ja, daar gebruik ik Campagnolo gereedschap voor. Dat gereedschap is al zo'n 50 jaar oud, van mijn vader, en nog steeds perfect. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bracket en balhoofd. Dus ook de echte wielerliefhebber kunnen wij helpen met het maken en afstellen van zijn racefiets."

Je verkoopt ook accessoires?

"Ja, naast fietsreparatie en onderhoud van fietsen verkoop ik alle voorkomende fietsonderdelen. Remkabels, fietskettingen, onderdelen voor een naaf, en natuurlijk fietsbellen, verlichting en zadels."


Wat is het leukste aspect van je beroep?
" 's-Morgens beginnen en niet weten wat je kan verwachten. Een dag is nooit hetzelfde. Het contact met de klanten is leuk. En soms sta je voor onmogelijke dingen die je dan met enige improvisatie toch kan oplossen."

Hoe maak je het best je fiets schoon?

"Eerst met een borstel het ergste vuil eraf halen en daarna gewoon met een sopje en doek je fiets schoonmaken. Nooit met een hogedrukspuit. Dat is slecht voor alle bewegende delen."

Wat betekent Rotterdam voor je?

"Ik ben hier geboren en getogen en heb me altijd thuis gevoeld. Ik zou niet in een andere stad kunnen wonen. En de mentaliteit… iedereen staat voor wat hij zegt."


Wat is je favoriete stukje Rotterdam?
"Heb ik dat eigenlijk wel? Ja, toch deze wijk. Ik woon hier al 28 jaar, er is alleen bestemmingsverkeer, lekker rustig en nu werk ik hier ook."