CHATEAUTJES WIJNHANDEL 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Chateautjes wijnhandel - wijnwinkel

Sinds:
2011

Adres:
Zwarte Janstraat 136a

Eigenaar:

Simone van den Berg

Website:
http://www.chateautjes.nl/

"Al dat geblabla over wijn, daar kan ik niks mee."


"Wil je wat drinken? Koffie, thee, water?"
"Nou ik dacht meer aan een wijntje."
"Is dat niet wat vroeg?"
"Ja, eigenlijk wel, misschien kunnen we straks na het interview even een wijntje proeven."

Ik heb een gesprek met Simone van den Berg, eigenaresse van Chateautjes in de Zwart Janstraat in Rotterdam Noord. Zo'n winkeltje dat je even moet zien te vinden, maar als je het eenmaal hebt ontdekt kom je er steeds weer terug. Een gezellige wijnhandel waar je advies krijgt, waar met je wordt meegedacht, een gezellig praatje, kortom een echte buurtwinkel. De winkel is strak vormgegeven met 'warme' houten vakken met 'mooie' flessen wijn, afgewisseld door krijtborden met leuke teksten zoals 'wijnen met zelfspot', wijn met smoel'. Sfeervol door een houten vloer en rauw door de industriële lampen. Hier loop je graag even naar binnen.


Waar komt je liefde en passie voor wijnen vandaan?
"Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een supermarkt in Oostvoorne. Ik stond daar op de groentenafdeling naast de wijnen. Gefascineerd door de etiketten. Zelf dronk ik nog geen wijn. Mijn eerste alcohol was bessen met jus. Door de vraag van onze klanten werd ons assortiment steeds groter. Dat was mijn eerste kennismaking met wijn.
Later in mijn studententijd dronk ik vaak hetzelfde. Houtgelagerde Chardonnay uit Australië. Ik kocht mijn wijn toen in een wijnwinkel in Hillegersberg.
De eigenaar daarvan heeft me Franse wijnen leren drinken en daarmee ook mijn kennis vergroot van de verschillende soorten druiven. Een man met veel kennis en liefde voor wijn. Ik kreeg regelmatig een flesje mee, die ik dan maar eens goed moest proeven."

En nu geef je zelf ook wijnproeverijen?

"Ik geef spijs- en wijnproeverijen. Op een laagdrempelige manier. Ik vertel graag over wijnen en mijn ervaring. En de praktijk is daarbij natuurlijk het leukst. Al dat geblabla over wijn, daar kan ik niks mee. Wijn is er gewoon in drie kleuren. Natuurlijk vertel ik dat je let op kleur, geur en smaak. En waar je dan precies op moet letten. Mensen moeten zelf ontdekken welke druif hun favoriet is.
Het leren ruiken en proeven is helemaal niet zo eenvoudig. Probeer het maar eens. Wat ruik je nu precies, wat proef je, waar lijkt het op?
Maar wel heel erg leuk om te doen. Je maakt jezelf zo bewust van geur en smaak."

Waar haal je je wijnen vandaan?

"Van wijninkopers en beurzen. In februari en maart is het weer de tijd van de beurzen. De lente staat voor de deur en dus is het tijd voor nieuwe wijnen. Klaar met dat 'dikke' rood. Tijd voor fris wit en bubbels. Ik proef de wijnen alleen of met een groepje vrienden. Ieder heeft zo zijn eigen smaak en zo kom ik uiteindelijk tot mijn keuze."


Heb je ook wijn uit Nederland?
"Ja, die heb ik wel, maar dat is een heel klein gedeelte van mijn assortiment. Nederlandse wijnen ga je echter wel steeds meer zien. Vroeger kwamen ze alleen uit Limburg, tegenwoordig ook van Texel, veel uit het oosten van het land en Zeeland. Er is steeds meer aandacht voor biologische wijnen. Naar wijnen met een biologisch keurmerk is steeds meer vraag, hoewel die vraag ook wel iets typisch stads is en een trend."

Richt je je op een bepaalde doelgroep?

"Mijn doelgroep bestaat uit leuke mensen die op zoek zijn naar een lekkere wijn. Sommige weten precies wat ze willen, anderen vragen welke wijn het best past bij hetgeen ze eten. Wat kan je bijvoorbeeld drinken bij quiche met broccoli, feta en serrano ham? Daar past goed een Monastrell uit Spanje bij. Ik wil eigenlijk iedere groep kunnen bedienen. Ook voor een lage prijs krijg je bij mij een lekkere wijn, daar hoef je niet voor naar de supermarkt. Ik verkoop wijnen vanaf vier euro, en daar krijg je dan ook nog eens advies bij!"

Is het echt zo dat rode wijn bij vlees hoort en wit bij vis?

"Het is wel degelijk zo dat de smaak van een bepaalde wijn het best past bij een bepaald soort eten. Smaken kunnen elkaar versterken maar ook juist afbreken.
In rode wijn zit bijvoorbeeld tannines. Tannines wordt door rood vlees afgebroken wat vervolgens de smaak van de rode wijn beter doet uitkomen.
Kijk naar de opbouw van een etentje. Als de opbouw van een etentje van 'licht' naar een 'zwaardere' smaak gaat dan gaat de wijn daarin mee."


Lever je ook aan restaurants?
"Ik lever aan restaurants, café's en kroegen. Daarbij let ik erop wat voor publiek er komt en zorg ik ervoor dat niet iedere kroeg dezelfde wijn schenkt.

Wat is je favoriete stukje Rotterdam?

"Het Oude Noorden natuurlijk. Hier woon ik, werk ik en leef ik… absoluut."

En dan is het eindelijk tijd voor mijn wijntje.

"Wat wil je? Een stoere wijn, een sexy wijn…?"
Doe mij maar een sexy wijn!