BRUINSTROOP NATUURSTEEN 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Bruinstroop Natuursteen

Sinds:
1990

Adres:
Nieuwe Crooswijkseweg 58b

Eigenaar:

Peter Bruinstroop

Website:
http://bruinstroopnatuursteen.nl/

"Voor mij zijn het grafmonumenten, grafstenen vind ik een kil woord"


Ik stap de winkel van Bruinstroop Natuursteen in en het beeld dat ik zie is niet hetgeen je verwacht. Geen gelikte showroom waar grafmonumenten netjes staan opgesteld. Geen winkel waar je je op voorhand al niet op je gemak voelt.
Maar een winkel waar foto's uit vroeger tijden hangen, een tafel met 4 oude directeursstoelen, een bordje met leerbedrijf, een raam uit een oude boerderij in een tussenmuur en hier en daar stof van het slijpsel vanuit de werkplaats die zich achter de winkel bevindt.
Bij binnenkomst word ik begroet door Cor Bruinstroop, nog dagelijks te vinden in de winkel. Oprichter van het bedrijf in 1960. Toen een bedrijf waar de werkzaamheden zich beperkten tot het schuren van stenen vloeren en het opknappen en restaureren van grafmonumenten.
In 1990 overgenomen door neef Peter die nog even wat moet afmaken en mij daarna te woord staat.

Peter Bruinstroop (geboren in 1962 boven de werkplaats) hield zich voor 1990 bezig met diverse bouwwerkzaamheden. Toen hij het bedrijf overnam van zijn oom is de nadruk steeds meer komen te liggen op het ontwerpen en maken van grafmonumenten en het restaureren daarvan.


Peter, waar ligt voor jou de basis van dit vak?
"Na mijn opleiding tot steenhouwer heb ik veel in de bouw gewerkt. In Australië heb ik mijn opleiding verder kunnen uitbouwen door 3,5 maand in een atelier te werken. Daar heb ik veel nieuwe technieken geleerd die ik nog steeds dagelijks kan toepassen."

Word je in het ontwerpen van grafmonumenten vrij gelaten door je klanten?

"Dat is verschillend, soms wel, maar vaak hebben mijn klanten al een gedachte die we dan met elkaar bespreken. Ik maak daar vervolgens een ontwerp van. Ik laat de klanten ook de mogelijkheden zien in soorten steen en de technieken die toepasbaar zijn in tekst en beeld. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je ook foto's in steen kunt aanbrengen."

Steenhouwer is een ambachtelijk beroep. Wat betekent dat voor jou?

"Dat ik mijn kennis en ervaring kan inzetten voor een zo mooi mogelijk product voor mijn klanten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. En niet alleen in steen. Ik maak ook grafmonumenten waar glas en hout in voorkomen. De combinatie van verschillende materialen geeft vaak mooie resultaten. Wij zijn geen fabriek waar ze even snel een monument maken. Alles gaat nog met de hand in onze eigen werkplaats achter de winkel. Natuurlijk zijn de gereedschappen wel verbeterd t.o.v. vroeger, maar de hamers en beitels zijn nog steeds van toen. Dat is het mooie van het vak. Het is ook een ambacht dat ik gebruik voor restauratiewerkzaamheden."


Wat spreekt je het meest aan in dit vak?
"Wanneer het eindresultaat zichtbaar is, als het ruwe steen is voorzien van tekst, beeld en glans. En een tevreden klant. Dat geeft mij voldoening."

"Ik neem aan dat je leuke en minder leuke opdrachten hebt?"

"Klopt, maar laten we zeggen leuke en heel leuke opdrachten. Wanneer klanten specifieke wensen hebben die het maken van een grafmonument ingewikkeld maken dan vind ik dat een uitdaging. Een aantal jaren geleden heb ik het grafmonument van de familie Jamin op de katholieke begraafplaats in Crooswijk gerestaureerd. Dat was zo'n mooie uitdaging."

Tijdens ons gesprek komt er een man binnen die even komt kijken hoe het staat met het grafmonument voor zijn ouders. Hij krijgt een kop koffie en Peter loopt met hem naar de werkplaats om de vorderingen te laten zien. Later vertelt Peter dat dat wel vaker gebeurt.
"Het is niet alleen bestellen en bij de volgende stap is het monument al geplaatst. Nee, dat gaat veel verder. Klanten vinden het prettig om tussentijds langs te komen om te kijken hoe ver we zijn met hun opdracht."

Dat maakt het allemaal wel persoonlijker?

"Zeker, doordat ik het hele traject behandel weet ik precies wat mijn klanten willen en wat de mogelijkheden zijn. In hun moeilijke periode helpt het de klant het proces van dichtbij te kunnen volgen, ze komen langs, kijken mee in de werkplaats en zijn soms zelfs aanwezig bij het plaatsen van het grafmonument."


Is er veel veranderd in de afgelopen jaren?
"Nee, eigenlijk niet. Onze winkel is bijna nog net zo als toen we hier begonnen. Het is wel veel drukker geworden, dat komt door mond tot mond reclame. En daar ben ik natuurlijk erg blij mee."

Na ons gesprek laat Peter nog even de werkplaats zien. Nou ja even, als Peter eenmaal begint te vertellen is hij niet meer te stoppen. Hij laat mooi oud gereedschap zien, de vele soorten steen en een aantal opdrachten waar hij nu mee bezig is. Peter Bruinstroop, met recht een vakman in hart en nieren.

Wat is jouw favoriete stukje Rotterdam?
"Crooswijk."