BROOD & SAPPIES 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Brood & Sappies

Sinds:
januari 2013

Adres:
Witte de Withstraat 39

Eigenaren:

Piet Goudswaard en Steer Plokhaar

Website:
http://www.broodensappies.nl/

Bij binnenkomst word ik getrakteerd op een sappie.
Ik heb een gesprek met Matthew, zoon van Piet Goudswaard, buiten op het terras. Matthew werkt iedere dag bij Brood & Sappies.


Matthew, wie heeft de naam bedacht?
"Door veel brainstormen met elkaar. Veel namen kwamen er in ons op. Engelse en Nederlandse. Maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie geen Engels te gebruiken maar lekker Nederlands. Gewoon dat wat we verkopen. En dat is brood en sappies."

Waarom hebben jullie de Witte de Withstraat gekozen als locatie?

De inrichting is strak en gezellig.
"Ja, dat klopt. We hebben het interieur zelf bedacht, de indeling, keuze van de meubels en ook alles gerealiseerd met wat hulp."

Jullie broodjes zien er allemaal heel aantrekkelijk uit. Werken jullie met biologische producten?
"Ja, ons rundvlees komt uit de Franse Limousin. De runderen hebben een stamboek van meer dan een eeuw, raszuiver. En ze grazen op weidegrond die totaal niet is aangetast door verkeer en industrie. Een natuurlijk product zonder toevoegingen, een verantwoord stukje vlees. En kaas halen we direct bij de kaasboer.
Onze pistoletjes worden geleverd door het Vlaamsch Broodhuys en mooie grote broden van Jordi. Iedere dag weer vers gebakken.
En verse sappen natuurlijk. Mijn vader is van huis uit groentenboer dus we kennen de weg op de veiling. Zo kunnen we groenten en fruit goed inkopen en altijd met een prima kwaliteit."

Wat is jullie meest verkochte broodje?

"Moeilijk te zeggen. Wat in ieder geval erg in de smaak valt is ons broodje bal. Gehakt van de limousine runderen en huisgemaakt volgens een recept wat mij ook niet wordt verteld. En onze huisgemaakte tonijnsalade op een bruin pistoletje is erg lekker."


Doen jullie ook catering?
"Zeker, bestellingen voor lunch kunnen bij ons vooraf besteld worden of via onze website op de pagina bedrijfslunch. Niet alleen voor de lunch trouwens, maar ook voor het einde van de middag. Daarom hebben we veel warme producten. Broodje bal, hete kip, uitsmijter, warme beenham, hamburgers en diverse soepen."

Geen last van concurrentie?

"Nee, het is juist gezond. Veel soorten eetgelegenheden in de straat. Je hebt niet iedere dag trek in hetzelfde broodje. Je wilt ook wel eens een kapsalon. Dus die variatie is goed. En dagelijks lopen er heel veel mensen hier door de straat."

Wisselen jullie de menukaart om de zoveel tijd?

"In ieder geval hebben we een verschil in zomer en winter. Net even een andere samenstelling van broodjes en soepen. In de winter hebben we bijvoorbeeld huisgemaakte goulashsoep en erwtensoep, in de zomer pompoensoep en tomatensoep. En natuurlijk heerlijk Italiaans schepijs.
Dat schepijs kopen we bij een Italiaanse meneer die al heel zijn leven ijs maakt."

Tussendoor krijg ik een espresso. Biologische 100% Arabica. "Vers gemalen en binnen 2 minuten de espresso maken. Dat is het lekkerst." Legt Matthew mij uit.


Wat zijn jullie openingstijden?
"7 Dagen in de week van 9.30 tot 18.00 uur."

Geboren in Rotterdam?

"Ja, net als mijn vader en zijn compagnon. Echte Rotterdammers."

Wat is je favoriete stukje Rotterdam?

"De Witte de Withstraat. Hier is het 24/7 gezellig. Veel soorten mensen, studenten, ja hier leeft het. Al heb ik de hele dag gewerkt dan nog kom ik hier 's avonds om wat te drinken. Zo gezellig is het."