AD OSKAM 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Ad Oskam illustrator

Sinds:
1981

Adres:
Overschiese
Dorpsstraat 84

Eigenaar:

Ad Oskam

Website
http://www.adoskam.nl/

"...cartoons als anti-slaapmiddel en opleuker..."


"Wie is je favoriete stripfiguur?"
"Guus Flater dan... ik volg niet veel strips. Asterix & Obelix, meer niet. In ieder geval niet Suske & Wiske. Het plaatje moet de tekst aanvullen en andersom. Bij Suske & Wiske gebeurt dat niet. Bij Asterix & Obelix zitten veel meer karakters."

"Een afbeelding moet aanzetten tot verder denken. Kijken naar het vervolg, zelf verder invullen. Dan wordt het nóg leuker. Je moet een plaatje nooit uitleggen. Dat wordt me vaak gevraagd en dan moet er weer een tekst onder... dat wil ik niet. Vaak kiezen mensen bij een aantal voorstellen die ik maak voor de afbeelding waar je het minste bij na hoeft te denken."

Hoe zou jij stukje Rotterdam tekenen?"Eerste gedachte is een skyline en die opdelen in stukjes. Maar ik denk ook aan een schaar, iets met bruggen van stukje naar stukje."

Kom je uit Rotterdam?
"Nee, maar ik woon hier al vanaf 1974..."

Tussentijds gaat de telefoon. Iemand van 'Rondje Oud-Overschie'. Een cultureel initiatief waar kunstenaars/ ateliers hun werk laten zien en uitleg geven.

Hoe ben je in Rotterdam gekomen?

"Via Delft omdat daar de TU zit. Ik heb bouwkunde gestudeerd en wilde niet tussen de studenten zitten. Ik had het liefst een huis met een tuin voor de beesten."


Wat voor beesten?
"Konijnen en kippen. Daar hou ik van, dat zit in mijn bloed. Mijn moeder en opa hadden dat ook al. Zo kwam ik in Oud-Overschie terecht. Het is een leuk dorp, je blijft hier hangen. Er wonen leuke mensen, er is een museumtuin en bijvoorbeeld een eetclub."

Dus je favoriete stukje Rotterdam is Oud-Overschie?

Zeker... en ik heb uitzicht op de Schie.

Wie zijn je klanten?

"Overheden, educatieve instellingen, gezondheidszorg, havenbedrijven, verzekeringsbedrijven."


Leuk werk?
"Ja, soms moet ik cartoons maken waar geen foto's voor beschikbaar zijn, dan wordt het een strip, daar kan je meer verhaal in kwijt. Soms zijn mijn strips bedoeld om slecht nieuws bij meetings wat op te leuken of bij saaie verhalen, tegen de slaap."

Maak je ook eigen werk?

"Nee, ik wil het graag maar kom er niet aan toe. Vroeger deed ik dat veel meer. Ik wilde alles altijd al uit mijn hoofd tekenen. Daarbij bedacht ik een verhaal en dan lekker overdrijven. Je verdiept je dan in de materie. Uiteindelijk ben ik zo cartoons gaan tekenen."

Heeft je studie bouwkunde invloed gehad op je werk?

"Ik kijk altijd hoe iets in elkaar zit. Dat heb ik eigenlijk bij alles. Als jongen van 12 bouwde ik al konijnen- en kippenhokken in de garage. Zo groot dat het er niet meer uit kon. Later deed ik dat ook nog in de kenmerken van 'De Stijl'. Mooie vormen en kleuren. Onbewust let ik op alle details. Dus ook bij mensen en gezichten."


Heb je een favoriete techniek?
"Fineliner, een moet prettig werken en snel gaan. Meestal op A4 papier. Daarna gaat het de computer in om het verder te verwerken, lijndiktes, kleuren enz. Vroeger was het wel levendiger."

Je stijl is veranderd?

"Vroeger maakte ik meer details en meer grappen in één plaatje. Teveel grappen leidt af van de hoofdgrap."

Waar haal je inspiratie vandaan? Rotterdam?

Ik kijk veel naar synoniemen. Ik denk met mijn hand, associaties... niet specifiek Rotterdam."


Hoe zit het met je humor?
"Ik ben zelf geen moppentapper. Ik kan het beter uitbeelden op papier dan via mijn spraak. Ik hou wel van taal. Gekke woorden die ik tegenkom schrijf ik op in een apart boekje."

Ad pakt zijn boekje en leest eruit voor.

" ...flirtworkshop, nastrevenswaardig... toch gek? wel leuk!...invasieve exoot, verdrietsprofiteur. Belgen zeggen bruine zeep tegen groene zeep, want het is bruin. Veel logischer."

Aan het einde van mijn bezoek voegt Ad nog even toe:
"Ik ga door na mijn pensioen, ik kan geen dag zonder tekenen."