HET AARDAPPELPAKHUIS 

© Stukje Rotterdam

Gespot:

Bedrijf:
Het Aardappelpakhuis

Sinds:
1933

Adres:
Jacob Catsstraat 2 A

Eigenaar:

Arie Bakker

Website:
http://www.aardappelpakhuis.nl/

"...Rotterdam hé, Eigenheimers. Een Rotterdamse Eigenheimer..."


Het Aardappelpakhuis bestaat al meer dan 80 jaar en wordt sinds 1 jaar, 3 dagen per week gerund door Arie Bakker en zijn vrouw. Arie Bakker komt zelf uit de 'aardappelwereld'.


"Vroeger was dit pand een paardenstal."
"Ja, de vroegere eigenaar had een stalhouderij. Door de komst van de vrachtwagen ging dat terug lopen, dus toen zijn ze de aardappelhandel erbij begonnen. En van lieverlee is de stal verdwenen en de aardappelhandel gebleven."

Wat kunt u zeggen over het assortiment?

"De hoofdzaak is aardappels, een zo groot mogelijk assortiment, we knokken voor de kwaliteit, dat is het voornaamste. Prijs is ook belangrijk maar kwaliteit staat bovenaan."

Iedere aardappel zijn eigen smaak en toepassing?

"Ja, aardappels om te bakken, te koken, puree van te maken, in de schil te koken, er zijn heel veel toepassingen. En we geven mensen advies wat je meestal in de supermarkt niet krijgt."


Hoe bewaar je het beste aardappels?
"Het beste in het donker, in een emmer of doos met een krant erover. Dan gaan ze lang mee." We zitten nu in de overgangsfase van de oude naar de nieuwe oogst. Dus dat is een beetje een rommelige tijd. Prijsverschillen, weer betere kwaliteit etc."

Bent u Rotterdammer?

"Ja, geboren en getogen, ook in de aardappels. Mijn vader had al een aardappelhandel en dan rol je daar vanzelf in."

Ook in deze wijk?

"Nee, meer Hillegersberg, Overschie... Maar niet in winkels, maar op straat langs de huizen."


Wat vindt u leuk aan deze wijk?
"De verscheidenheid aan mensen. Ik denk dat we hier wel  50 nationaliteiten over de vloer krijgen."

Drie dagen in de week open?

"Ja, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. Dat is genoeg. Mensen komen hier meestal gericht naar toe. Het is natuurlijk geen winkelstraat."

Heeft u een bijzondere band met Rotterdam?

"Ja, ergens wel. Maar hoe ik dat moet uitleggen weet ik eigenlijk niet. Maar ik ben echt wel Rotterdammer. Ik wil overal wonen, als het maar in Rotterdam is."


Buiten aardappels verkoopt u ook uien en eieren. Ik begreep van uw vrouw dat de eieren erg goed zijn.
"Ja, lekkere scharreleieren die we al 40 jaar bij hetzelfde adres inkopen. Voeding is daarbij heel belangrijk. Kippen eten eigenlijk alles maar moeten wel goed worden bijgevoerd. Dan krijg je de lekkerste eieren.
Je ziet nog vaak dat grote bedrijven hun kippen verkeerde voeding geven en dat merk je uiteindelijk in de smaak. Onze eieren zijn gegarandeerd goed."

Terug naar de aardappels. Eet u zelf veel aardappels?

"Nou... echt veel? Ik zou het wel willen, maar de huisgenoten willen wel eens wat anders, nasi, bami. Maar ik ben een echte aardappeleter."

Welke aardappel?

"Rotterdam hé, Eigenheimers. Een Rotterdamse Eigenheimer. Dat zijn aardappels die lastig koken, je moet erbij blijven staan, maar wel een lekkere smaak hebben, kruimig zijn. Dus even koken en dan gaar stomen. Dan zijn ze het lekkerst. Je hebt natuurlijk ook speciaal aardappels voor de friet, die verkopen we veel. Door het formaat en de soort. Als je 10 aardappels op een rij zet zijn er maar 2 geschikt om friet van te maken. Moet niet teveel vet opzuigen, dat het een klomp wordt of verbranden..."


De eerste klant van vandaag komt binnen.
"Goedemorgen, 5 kg bintjes en 2 kg van die bonken, van die grote." Zo, voor mekaar. Nog even een praatje en dan weer verder. "Bedankt, de groeten."

"... en je staat er ook wel eens van te kijken waar de mensen vandaan komen. Gisterenmorgen kwam er een van Zuid en die wilde persé nog bildstar hebben."

En wat maakt die aardappel bijzonder?

"Smaak! Er zit een bijzondere smaak aan. Zoals je echte eigenheimer liefhebbers hebt zo heb je echte bildstar liefhebbers ook. Een beetje vaste aardappel met wel een echte aardappelsmaak, veel smaak. Het is maar net wat je lekker vindt."

Waar komen de meeste aardappels vandaan?

"Je hebt bepaalde streken. Uit Groningen komen veel aardappels voor de industrie geteeld, voor patat, chips... Hoeksche Waard en Zeeland zijn meer voor de consumptie. Veel roodschillige aardappels komen uit het Noorden."


... zoals de Frieslanders?
"Ja, de Frieslanders, maar daar komen ze niet vandaan. Die komen uit de Hoeksche Waard, daar worden ze meestal geteeld."

Maar de naam verkoopt beter?

"Ja, die naam hebben ze gewoon gegeven. Het is een vreemd gegeven maar het is zo. De oorsprong ligt waarschijnlijk wel in Friesland."

Nu gaan we natuurlijk twijfelen aan alle namen. De Malta's... komen die wel uit Malta?

"Ja, de Malta's komen uit Malta. Gecertificeerd met een groen label. Dan heb je de echte."


De Nicola's?
"Dat is een Spaanse aardappel. Door het klimaat komt dit soort als eerste uit Spanje. Later ook uit Nederland. Smaak ontloopt elkaar weinig. En het enige ras dat in Nederland gewassen wordt."

Dan hoef je ze niet meer te schillen.

Ik schil ze altijd, hoewel de meeste vitamine net onder de schil zit.

Merkt u dat mensen minder kopen?

"Dat is heel verschillend. Er zit altijd een golfbeweging in. De één koopt gelijk 15kg aardappels maar er komen hier ook mensen die 2 uien kopen. De laatste tijd neemt het eigenlijk toch steeds meer toe. Meer vreemde gezichten. Toch ook door mond-tot-mond reclame."


U bent natuurlijk gespecialiseerd. Ooit gedacht om ook groente te gaan verkopen?
"Groentezaken heb je hier plenty, dus het specialisme willen we graag zo houden. Van het begin af aan hebben we gezegd: dit moet zo lukken, maar we gaan er geen groenten bij verkopen. Het is tenslotte Het Aardappelpakhuis."